Specializata in ultimii ani pe proiecte de amenajare a unor agentii celebre, lucrari de avangarda, lucrari manifest care s-au bucurat de o apreciere de exceptie din partea proprietarilor, a publicului si a presei de specialitate, decoratoarea Erna Berger Moise a Fost solicitata de catre Corina Barladeanu, directoarea agentiei de publicitate 2 Active PR, pentru amenajarea sediului Firmei pe care o conduce
Amenajarea biroului directorial iese cu totul din conventiile unui office obisnuit: biroul retro LCI si scaunul princiar de la Seven Sedie alterneaza cu canapeaua si fotoliile de la Designers Guild, „Scroll”, cu linii gratioase dar minimaliste. Deskul de receptie, de la Esedra Italia, este alb imaculat, ca un obiect din gheata cu finisaje glossy si translucide. Lampadarul cu iz oriental de la Fortuny este din sticla pictata manual cu accesorii de matase si margele din chihlimbar.
Cladirea care gazduieste sediul firmei este o constructie neoclasica, datand din perioada interbelica, anii ’30, motiv pentru care are mult farmec si o atmosfera care a inspirat intr-o buna masura tema amenajarii,
Cladirea are parter si doua etaje, ultimul fiind o generoasa mansarda. Desi initial a fost gandita ca locuinta pentru o familie, acest lucru nu ne-a deranjat deloc ca partitii pentru a o transforma intr-un sediu de firma cu functii
foarte coerente”, marturiseste designera Erna Berger Moise.
La etajul I te intampina receptia. Tot aici se afla biroul managerial, conference room-ul, doua birouri spatioase si un grup sanitar cochet. Mansarda este in primul rand un open space ce gazduieste birouri intr-un layout bine adaptat spatiului si infuziei de lumina naturala, dar si un spatiu de relaxare sau de discutie, Ca spatii auxiliare, exista o cafeteria si o bucatarie micuta,
Beneficiara, Corina Barladeanu, a fost extrem de flexibila vizavi de propunerile mele, avand ca doleanta mai mult o stare de spirit decat o directie anume. Mi-a dat de inteles insa ca doreste un spatiu estetic, rafinat si foarte particular, individualizat personalitatii ei.
Un aspect care m-a influentat si inspirat in acelasi timp a fost faptul ca m-am adresat unor oameni tineri, dinamici si creativi si, nu in ultimul rand, unei echipe predominant feminine.
Structura din lemn a mansardei, finisata in alb-ivoire, translateaza atmosfera rustica spre una contemporana, spatiala. Pavimentul este o ceramica cu aspect de dusumea veche, iar corpurile de iluminat Catellani&Smith, voit supradimensionate, creeaza o atmosfera suprarealista. Viziunea fantastica este completata cu un stiker de la Domestic ce reprezinta o pereche de suricate inaripate care plutesc ireal. Birourile cu design futurist amintesc de sondele selenare, ca si lampile care sunt interpretari ale lunii. Zona de relaxare se compune din meridienul si fotoliul vechi care au fost retapitate cu materiale coordonate de la Designers Guild.
Astfel am cautat sa nuantez feminitatea, rafinamentul, poate romantismul, dar si moderni¬tatea si inteligenta care definesc acest colectiv.
in firma lucreaza un numar moderat de angajati, astfel ca si confortul este optim, spatiile de birouri sunt aerisite, generoase, oferind un habitat ideal pentru desfasurarea unei activitati de birou „de cinci stele”.
Ideea care mi-a venit aproape instinctiv pentru aceasta amenajare a fost inspirata de povestea „Alicein Tara Minunilor”, pe care am abordat-o nu prin prisma naratiunii, ci ca o parafraza, in dorinta de a ma juca, de a
experimenta cu obiectele, cu cronologiile, fara ingradiri. De fapt m-a interesat atitudinea ludica pe care ti-o poti permite daca te transpuiin lumea basmelor, caci atunci cand totul este fantastic, : totul este posibil.
Este o amenajare unitara din punct de vedere tematic si al atmosferei, dar cu siguranta acest lucru nu face ca diferitele spatii sa fie doar o repetitie a ideilor, ci mai degraba da nastere unei colectii coordonate, care permite variatii numeroase pe aceeasi tema. Unitatea proiectului decurge si din gama cromatica folosita, care combina culori pastelate, Fanate parca de patina
timpului, cu tonuri vii, puternice, care dau nota contemporana, si cu multe alburi pentru senzatia de prospetime si de spatialitate.
Finisajele pentru pereti sunt variate: tapet, vopsea acrilica si marmorino, o tehnica murala speciala, aplicata cu spatulain straturi succesive.
Mobilierul ales pentru aceasta amenajare este . unul de prestigiu, atat pentru piesele foarte particu¬lare din biroul managerial, sala de conferinta si recep¬tie, cat si pentru cele din celelalte camere. Toate au Fost achizitionate in Romania pe baza unor comenzi din cataloagele firmelor producatoare, care sunt disponibile in shoairoomurile demobila din Bucuresti,
Sala de conferinta este definita de o simplitate aparte izvorata din atmosfera statuara si serioasa, desi exista si o latura diafana datorata textilelor si arhitecturii camerei cu bovindou. Textilele sunt din matase naturala cu imprimeuri florale gratioase de la Designers Guild. Masa de consiliu de la Estel este epurata ca forma, iar scaunele sunt creatia unor designeri celebri din istoria designului, printre care Charles&Ray Eames, iar firma care produce astazi aceste scaune sculpturale este Vitra.
Corpurile de iluminat sunt din categoria obiectelor de arta de mare rafinament si celebritate din alte epoci, dar si din contemporaneitate,
Lampile pictate manual pe matase sau pe sticla sunt minunatele lampi venetiene Fortuny (in biroul directorial, la receptie si pe holuri). in mansarda am folosit lampi cu Foita de argint Catellani&Smith, create intr-un atelier-manufactura de artisti plastici din Italia, Alte lampi cu caracter contemporan au fost achizitionate de la Orion, create de variati producatori, cum ar fi Morosini etc.
Pentru biroul directorial am dorit sa obtin o expresivitate speciala, in dorinta de a-i oferi o
atmosfera estetica, feminina, rafinata si informala, cu aer de basm si pretiozitate. Aceasta stralucire, care nu se intalneste de obicei in spatii office, face aceasta camera atat de individualizata si diferita. Pentru accentuarea spatialitatii am finisat parchetul original al casei cu o vopsea epoxidi- ca alb-ivoire, astfel ca dintr-un paviment tradi-tional am obtinut unul modern si surprinzator. Peretii sunt finisati intr-o nuanta de gri cald, neutru, astfel ca efectul puternic scenografic se naste din materialele textile opulente de la Designers Guild pe care le-am coordonat din mai multe colectii.
Calitatea textilelor si modul de confectionare sub forma unor draperii opulente, nespecifice unor spatii de birouri, definesc stilul noncon- formist al acestei amenajari si innobileaza locul, conferindu-i fast si feminitate.
Amenajarea si lucrarile de renovare au durat aproximativ opt luni si au inceput in 2008.