Blog

RENOVAREA UNEI CASE TIP DIN CARTIERUL VATRA LUMINOASĂ

Aproape 6oo de case construite începând cu deceniul al treilea al secolului trecut dau o notă distinctă cartierului rezidenţial Vatra Luminoasă. Sunt case tip parter sau cu etaj, individuale, cuplate sau înşiruite, destinate iniţial familiilor muncitoreşti sau funcţionarilor. Nu se poate spune că sunt foarte elegante, erau definite drept populare sau economice, însă construcţia a fost făcută după planuri arhitecturale de înaltă calitate profesională.

Faţă de alte proiecte de case sociale, la care fusese adoptat stilul neoromânesc, în cazul cartierului Vatra Luminoasă, casele sunt mai simple însă, prin alegerea unor soluţii foarte moderne, acestea sunt extrem de funcţionale, bine organizate şi cu o structură de rezistenţă solidă. Încăperile sunt mari cu tavane înalte iar materialele de construcţie şi finisare de calitate bună. Bucătăria este foarte generoasă şi din ea se poate trece direct către grădina plasată în spatele casei.

Adoptarea soluţiilor de casă cuplată (în oglindă) sau case înşiruite demonstrează orientarea modernă a proiectului. La fel de modernă poate fi considerată şi plasarea dormitoarelor şi a băii la etaj. Astfel nu este de mirare că, în timpul perioadei comuniste, aceste case erau considerate un adevărat lux faţă de apartamentele meschine construite în acea perioadă. Deşi au început să aibă o vechime considerabilă şi au trecut prin două puternice cutremure, casele tip din Vatra Luminoasă au devenit o ţintă predilectă pentru multe familii de oameni înstăriţi. Sunt mai multe motive în acest sens.

Aşa cum am arătat, casele sunt foarte funcţionale şi bine organizate, corespunzând foarte bine nevoilor unei familii. Cartierul nu mai este la periferia oraşului, fiind considerat semicentral. În plus, este o zonă liniştită, unitară din punct de vedere arhitectural, cu multe străzi mici cu circulaţie lejeră. Parcul este în apropiere. Dar poate cel mai important este faptul că o astfel de casă prezintă un potenţial excelent pentru o reamenajare interioară. Podul casei poate fi lesne amenajat şi mări astfel suprafaţa locuibilă. Un astfel de spaţiu mansardat, cu stâlpi din lemn şi volum atipic, este o soluţie excelentă pentru o cameră sau chiar două pentru copii, dacă famiia este mai numeroasă. Deasemenea poate fi un perfect spaţiu de retragere şi relaxare.

Un scurt istoric al cartierului

În prima jumătate a secolului al XX-lea Societatea Comunală pentru Locuințe Ieftine și Casa Construcțiilor au pus bazele construirii de locuinţe individuale tip– case moderne cu unul sau două etaje – pentru familii de muncitori şi funcţionari.

Casa Construcțiilor a cumpărat de la Așezămintele „Vatra Luminoasă” un teren cu o suprafață de cca 15 ha, pe care a început să construiască locuințe în 1934. Principalii beneficiari ai locuințelor din Vatra Luminoasă au fost muncitorii asigurați, lor fiindu-le destinate 150 de locuințe populare, față de cele doar 40 de locuințe economice construite pentru funcționari. O primă etapă de construire în parcelarea Vatra Luminoasă s-a desfășurat până în 1939. Vatra Luminoasă, situat în acea perioadă la marginea oraşului, a devenit un cartier de locuinţe sociale. În ceea ce privește tipurile de locuințe utilizate, la fel ca în cazul celor mai multe parcelări interbelice, și în Vatra Luminoasă au fost proiectate clădiri cuplate, dezvoltate pe parter și un nivel (uneori cu spații suplimentare la mansardă și cu pivnițe la subsol), cu suprafețe desfășurate variind între cca 75 mp și 200 mp. În afara locuințelor cuplate, în Vatra Luminoasă au fost proiectate și locuințe înșiruite, prezența acestora reprezentând o particularitate importantă a acestei parcelări.

Încă din prima etapă de edificare a parcelării, tipurile de locuințe proiectate de arhitecții Ioan Hanciu și Neculai Aprihăneanu au pus în evidență această nouă estetică – volume simple, în general monobloc, albe, fără accente de culoare și fără jocuri contrastante de material, cu învelitori cu pantă mică. Decorația este redusă la minimum, copertinele de deasupra intrărilor au acoperișuri aplatizate și secțiune cu înălțime redusă. În cazul caselor economice, tipurile construite după 1938 în faza a doua a proiectului, apar la faţadă elemente arhitecturale sau panouri decorative placate cu cărămidă, ce conferă contrast cromatic și de material cu restul fațadei, care era albă în varianta inițială. Suplimentar, în cazul locuințelor tip I au fost folosite ancadramente terminate arcuit la partea superioară a ferestrelor.

Conform normativelor din acea perioadă, locuințele populare erau definite ca fiind acele locuințe cu o suprafață de maximum 80 mp și cel mult trei camere de locuit plus dependințe iar locuințele economice erau cu maximum 140 mp și cel mult cinci camere de locuit plus dependințe.

Un proiect de renovare

După operaţii de reparare a faţadei şi acoperişului cu olane al casei, proprietarii, o familie cu doi copii, doreau îmbunătăţiri şi un nou design la interiorul locuinţei, modern şi rafinat, fiind dispuşi să investească sumele necesare în acest scop.

Este vorba de o casă tip economic cuplată, cu etaj. Imobilul este plasat pe un teren având o suprafaţă de 117 metri pătraţi. Dacă la stradă, curtea este foarte mica, în spatele casei, grădina are o lungime apreciabilă, cu acces direct din bucătărie. Regimul casei este D+P+E+M cu suprafaţa locuibilă pe nivel de 42 metri pătraţi. Casa a fost construită în anii 1938-1939, după modelul de casă denumit atunci de Casa Construcţiilor TIP IV, locuințe populare destinate funcționarilor.

Proprietarii au apelat pentru amenajare la biroul de arhitectură ECLECTARTE care realizase amenajarea cu deosebit succes a unei astfel de case chiar în acelaşi cartier. Proiectul de design a fost realizat de Erna Berger Moise care, analizând arhitectura imobilului a propus un stil eclectic, proprietarii fiind complet de acord cu soluţia propusă. Arhitecţii de la ECLECTARTE au consiliat proprietarii şi în ceea ce priveşte renovarea exteriorului, alegându-se pentru faţade o vopsea în concordanţă cu stilul interiorului. Uşa de la intrare a fost înlocuită iar treptele de la intrarea în casă au fost refăcute, folosindu-se în acest caz piatra dobrogeană de Başchioi.

Pentru lărgirea livingului, mica încăpere de la parter, având destinaţia de birou, a fost desfiinţată. Podul a fost amenajat, aici fiind plasate dormitoarele celor doi copii. În plus, proprietarii au dorit ca în living să fie construit un şemineu, după modelul vilelor occidentale iar soluţia adoptată a fost una clasică reinterpretată. Şemineul a fost decorat într-un mod special, devenind una dintre piesele de reyisten'[ ale casei.

Amenajare intimă în stil eclectic şi influenţe orientale

Locuința, propune un concept de amenajare eclectică, cu influenţă orientală. Piesele de mobilier cu iz franțuzesc sunt asociate cu elemente ce te poartă cu gândul spre Maroc.

În living, o piesă de mobilier cu farmec este meridiene ul cu linii grațioase, cu partea din lemn patinată cu o țesătură prețioasă. Pe perete a fost folosit tapet în ștraifuri pastelate pentru nota de verticalitate pe care o conferă spațiului. Atmosfera caldă și intimă se naște din aceasta juxtapunere de stiluri. Gama cromatică aduce nuanțe de pământ și rosuri mai puternice, completate de nuanțe de ivoire.

Un element de referință este șemineul, placat cu ceramică pictată manual. Această piesă, deosebită, personalizată aparţinând acestei locuințe este o adevărată bijuterie în care se poate admira jocul fascinant al focului.

Draperiile somptuase cu paternuri mari, grafice, complementate de storuri translucide, creează intimitate și prețiozitate.

Bucătăria și dining-ul sunt de asemenea într-o notă retro. Placarea ceramică este tip tablă de șah, însă în combinația de ivoir cu roșu Burgundy. Pereții sunt finisați cu o tehnică murală texturată. Hota metalică cu decorațiuni în relief devine o piesă deosebit de estetică.

Dining-ul cu masa rotundă extensibilă și scaune retro cu o tapițerie baroc și împletitură de ratan vintage, împreună cu credenza ivoir cu aerul unei piese din “casa bunicii”, conferă spațiului o atmosferă estetică, intimă cu personalitate. Candelabrul retro cu cristale completează acest coţt fermecător.

Piese ceramice pictate manual se regăsesc și în placările din baia matrimonială, unde atmosfera retro este creată și de cada pe picioare zoomorfe și robinetaria retro cu rozete cu porțelan. Pavimentul complementar placării ceramice este din piatră naturală, și anume, din pătrate de travertin de 10×10 în tonuri de bej. Un element decorativ, de mare impact, este reprezentat de contratreptele pictate manual, cu motiv oriental.

Ușile au fost create special pentru acest spatiu, într-o manufactură din Italia, acestea având un caracter pronunțat vintage, patinate, astfel încât să pară uzate de timp. Mânerele sunt de alama autentică antichizată.

Pereții sunt finisați cu o tehnica murală originară din Măroc (Tadelakt). Cele trei dormitoare au fost personalizate, cel matrimonial rafinat și elegant, în nuanțe de roșu, iar celelalte două, de tineret, adaptate celor doi copii cu vârste diferite.

Dormitorul matrimonial se distinge prin alegerea unui pat metalic cu linii grațioase şi delicate, în spirale și detalii care îl transformă într-un desen filigran pe fundalul peretelui finisat cu o tehnica murală texturata, acuarelată în mai multe tonuri de ivoir.

Superbul candelabru flamand din alamă împodobește camera, alături de textilele folosite la draperie, cuvertura și perne în culoarea roșu rubiniu completat de un covor persan autentic în aceeași gamă cromatică. Noptierele cu picioare înalte de gazelă au fost refinisate şi patinate în tonuri de ivoir.