Blog

Expresivitate si limbaj plastic într-un spatiu functional

Acest proiect face parte dintr-o serie ampla de amenajari pentru lantul de spitale si clinici „Regina Maria”; astfel, a existat de la bun inceput un concept de ansamblu, unic in abordare in Romania, in contextul in care numele si sursa de inspiratie, plecand de la personalitatea admirabila si prestigioasa a Reginei Maria, a impus o tratare a temei cu mult respect si gratie, latura estetica avand un rol dominant. Conceptualizarea unui spatiu de acest fel, unde functia este de regula covarsitoare, este o modalitate rar intalnita in designul de interior la noi in tara, dar si in afara ei. Atat in zonele publice de receptie, cat si in saloane, am dorit sa creez interioare total atipice si neconventionale pentru un spital, imaginate mai degraba pentru un boutique hotel de cinci stele. Expresivitatea si limbajul plastic al spatiului sunt preponderent contemporane, cu accente de pretiozitate juxtapuse armonios ca o metafora, pentru a parafraza rafinamentul si nobletea care defineau universul personal sofisticat al Reginei.

Proiectul a fost o provocare si datorita faptului ca materialele de finisaj si mobilierul la care am putut apela au fost impuse de normative
stricte pentru un astfel de spatiu, vizand functionalitatea, mentenanta si aseptizarea uzuala.

Cu toate aceste limitari, am avut totusi sansa sa pot lucra cu materiale de finisaj pentru pardoseli si pereti care sa-mi sustina ideile, permitand solutiile estetice si impactul vizual pe care le-am dorit. Gama de tapet atent selectata, avand patternuri accente mai criante in privinta pieselor de mobilier sl textilelor. Pardoselile in culori deschise dau o nota eterica spatiului, punand in valoare obiectele asezate pe aceste suprafete perfecte; in cabinete, insa, am utilizat culori mai acide, mai vii, pentru a obtine o atmosfera tonica. Peretii sunt innobilati de reproduceri printate pe panza – portretul Reginei si tablouri ale epocii, cu tema feminitatii, fiind vorba de sectia de maternitate. Acestea sunt incadrate de rame pretioase, baroce, cu foita de aur sau argint, lucrate manual in Italia. Mobilierul este modern, piese ¡conice de design semnate de creatori celebrii internationali. Zona de pediatrie cu receptie proprie este gandita intr-o maniera ludica, dar pastrand nota estetica unitara a spatiului, iar desk-ul fiind executat dupa un desen propriu la un atelier de manufactura local. Piesele-jucarii supradimensionate populeaza zona de joaca si asteptare, impreuna cu piese de mobilier cu iz futurist. Culorile mai vivide accentueaza atmosfera dedicata copiilor. Saloanele si rezervele „VIP“ sunt gandite intr-o maniera estetica in care eleganta, confortul si intimitatea dau o nota distinctiva fiecarei incaperi amenajate diferit, cu valoare de unicat dar coordonate cu ideea generala. Rezultatul acestui proiect de succes s-a datorat si unei colaborari deosebit de reusite cu firma Glamour Floors, care a furnizat materiale de finisaj de ultima generatie, de inalta calitate tehnica si estetica, la care s-au adaugat consultanta si tinuta impecabila a aplicarii materialelor.

Proiect amenajari interioare si design interior Eclectarte - Clinica Regina Maria

Interior Designer Erna Berger Moise