Blog

Casa lux – Detaliile fac atmosfera

Designerul Erna Berger Moise vorbeste despre joaca serioasa cu detaliile, care, tratate cu profesionalism, pot salva interioare vechi sau contura artistic spatii noi.

„Casele vechi au un potential estetic de exceptie si pot cu succes sa adopte si mici metamorfozari, pentru a gazdui interioare contemporane sau eclectice”.

Un stil este individualizat mai mult de detalii sau de alaturarea corecta a pieselor?
In orice stil importanta detaliilor este determinan¬ta, intrucat ele definesc caracterul propriu fiecarui spatiu, contribuind la crearea unui ansamblu este¬tic, armonios si expresiv. Daca toate detaliile sunt tratate cu grija, poate nici nu vei constientiza de ce iti place atat de mult acel interior, dar vei simti cu siguranta armonia lui. Insa omiterea unui detaliu poate compromite intregul ansamblu.

Care ar fi stilul care te reprezinta si prin ce elemente si detalii il conturezi?
Prefer abordarile mai ludice, ih care simt permise asoci¬eri neasteptate, astfel ca stilul ar fi mai degraba unul eclectic, cel al unui colectionar de „frumos” din stiluri si cronologii diverse. Astfel, daca dominanta este compu¬sa din obiecte vechi, imi place sa eontrapunctez cu piese din zona etnic-naiva autentica sau de arta ecleziastica veche si nu in ultimul rand integrez iii compozitie si cate un obiect contemporan iconic.

Cum asiguri fundalul unui astfel de melanj?
Variantele simt nenumarate, poti juxtapune pereti patinati, decrepiti in mod voit, cu o pardoseala impeca¬bila epoxidica, fie ea mata, satinata sau glossy. Daca se doreste o interventie mai mica, atunci poti slefui parchetul original si trata cu o vopsea poliuretanica alb-ivoire, de exemplu, iar efectul de spatialitate va fi remarcabil.

Cum integram piesele noi? Dar pe cele vechi?
Piesele contemporane, minimaliste arata minunat pe un fundal texturat, patinat, se vor desena frumos si vor stabili un dialog incitant cu un candelabru vechi, de exemplu, cu cristale fanate si o oglinda impozanta veche. Sau, din contra, putem crea compozitii insolite asociind piese de mobilier vechi, reconditionate sau refinisate, unor corpuri de iluminat contemporane, conceptualizate