O CASA VECHE DIN BUCURESTI ISI DEZVALUIE SPIRITUL SUB BAGHETA UNUI DESIGNER INSPIRAT DE FORMELE DELICATE ALE TRECUTUI SL ENTUZIASMAT DE CULORILE VII ALE PREZENTULUI. UN MIX & MATCH FEMININ, SOFISTICAT,SCALDAT IN LUMINA.
Crede in frumusetea caselor vechi, interbelice, le admira tinuta impecabila atat ca arhitec¬tura exterioara, cat si ca intelegere estetica si inteleapta a spatiilor interioare. Amenajarea acestor bijuterii ale arhitecturii noastre reprezinta pentru Erna Moise proiecte fascinante, iar casa de fata e un exemplu elocvent.
Erna Moise, pe numele complet Emajudith Berger Moise, s-a nascut in Targu Mures, unde a urmat scoala si liceul de arte. A plecat apoi, impreuna cu familia, in Israel, unde a locuit timp de sapte ani si a studiat, 4 ani, la Colegiul de Design si Arte Textile Shenkar din Tel-Aviv. In 1990, in urma repa¬trierii, a terminat facultatea la Academia de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu”, sectia de design textil. Din 1997, si-a cultivat pasiunea pentru design interior si pentru pictura murala decora¬tiva. Unele dintre interioarele realizate de ea sunt considerate de cei preocupati de domeniu puncte de referinta. De curand, am vizitat un apartament amenajat intr-un imobil vechi, un bloc cu trei etaje ridicat in 1939 pe una dintre strazile elegante ale vechiului Bucuresti.
Locatia a constituit, de la bun inceput, principalul avantaj al proiectului: era vorba despre un apartament frumos proportionat, cu o spatialitate deosebita, generos si bine gandit ca partitii. „De la prima vizita, m-a inspirat si motivat acest spatiu scaldat in lumina naturala abundenta, cu dimen¬siuni armonioase, tavane inalte si usi zvelte, degajand un aer nobil chiar si in nuditatea totala.
Am rezonat perfect cu beneficiarul in dorinta de a salvgarda si reconditiona toate elementele autentice.
Diningul spatios si luminos comunica cu livingul printr-un glasvand amplu.
Parchetul original al casei a fost recon¬ditionat si tratat cu un ulei alb- ivoar mat, producator Pallman. Corpurile de ilumi¬nat sunt celebrele lampi for- tuny, creafia legendarului mariano fortuny, artist multi- disciplinarde factura „renascentista” de la inceputul secolului.
Amenajarea a durat opt luni, timp in care s-au refacut integral instalatiile electrice si sanitare, finisajele – cu exceptia pardoselilor placate cu mozaic alb si negru, pastrate acolo unde tema decorativa a permis, apoi au fost instalate dotarile, mobilierul si accesoriile. Rezultatul este un amestec de ele¬mente din stiluri diferite, surprinzator de unitar si armonios. „Nu cred intr-o exprimare vizuala fara conceptualizarea lucrarii, fara o coerenta impusa de o tema sau de o sursa de inspiratie ce se naste din documentare sau din idei ce te incita spontan”, explica Erna.