Dacă treci pe strada Ion Câmpineanu din București zilele acestea, s-ar putea să ai senzația că te apropii de Orient. Nu chiar brusc, trebuie să intri mai întâi în Sheida – coffee and stories, o cafenea deschisă la numărul 23, într-o casă cu etaj amenajată de Erna Moise (Eclectarte), designerul de care ți-am mai povestit aici. Nouă ne-a făcut subit poftă de un Çay sau o cafea la nisip, deci credem că ți-ar prinde și ție bine să-ți povestim mai multe, mai ales pentru că locul are și un scop umanitar.
Ah, și unde mai pui că la finalul articolului o să găsești și un concurs, deci bea cafeaua pe îndelete!
Concurs închis! Câștigătorii celor 4 vouchere Sheida – coffee and stories sunt: Daria Petrașcu, Roxana, Alina Mesaros și Laura Nasui! Felicitări tuturor! Veți fi contactați în curând de reprezentanții Sheida – coffee and stories pentru a afla cum puteți intra în posesia voucherelor.
Dualitate: barul este îmbrăcat în plăci de ceramică albastră cu modele orientale, iar deasupra stă o friză pictată manual, cu model geometric alb-negru.
La parterul casei, eclecticul cafenelei poate fi ușor derutant dacă ești adeptul unui stil ceva mai simplu, însă mulțimea de elemente scoase din scene diferite prinde încet-încet un înțeles pe măsură ce afli povestea locului. Orientalul vine de la tânăra persană care dă numele cafenelei, în timp ce piesele contemporane – mesele din lemn și scaunele în culori diferite, din plastic transparent sau mat, din lemn sau tapițate – au rolul de a aduce cafeneaua în Bucureștiul zilelor noastre.
Despre avalanșa de culori, o lăsăm să vorbească pe Erna Moise, designerul care s-a ocupat de amenajare: “Cromatic, m-am jucat cu nuanțe vii, turcoaz, verde, fuchsia, care te duc cu gândul la o atmosferă orientală, însă într-o interpretare contemporană. La fel de colorate sunt și celelalte elemente, corpurile custom made pentru expunere și ușile, fiecare într-o altă culoare”.
Pe pereți, elemente orientale autentice: covoarele persane și oglinzile cu rame din os cu încrustații metalice, cât să mai verifici din când în când dacă nu te-ai transformat cumva într-o Șeherezada sau un Aladdin veritabili :). Iar scara metalică, în spirală, cu elemente decorative orientale te conduce spre cea de-a doua parte a poveștii Sheidei.
Lampadarul supradimensionat e stropul de design industrial de care îți spuneam la început.
La etaj, oriental cât cuprinde: cafeneaua se transformă într-un showroom (la propriu) de covoare persane, iar mobilierul este din lemn exotic, recondiționat. Dacă ai nevoie de un pic de răgaz înainte să cobori din nou, te așteaptă pufurile îmbrăcate în patchwork multicolor și jilțurile.
Pentru că am scris mai sus că Sheida are un scop umanitar, trebuie să-ți spunem și că este proiectul Fundației Policlinici Sociale Regina Maria și că, de fiecare dată când o să bei o cafea sau un ceai aici, toate veniturile încasate vor ajuta programele Policlinicilor Sociale Sala Palatului și Baba Novac pentru oamenii fără asigurări medicale, fără venituri sau cu venituri reduse. Noi o să mai trecem pe aici.
“Corpurile de iluminat foarte numeroase, care coboară din tavanul extrem de înalt, sunt și ele eterogene: unele foarte lucrate, din alamă traforată cu sticlă colorată executate manual și de proveniență orientală, altele moderne, care vin din Italia și sunt inspirate din forme de inspirație orientală, lucrate din filamente”, ne-a explicat Erna Moise.