Blog

Casa Lux – Basilicum

O prezenta aparte in peisajul localurilor bucurestene, localul cochet si intim pe care vi-1 prezentam este situat in zona rezidentiala din vecinatatea pietei Aviatorilor, pe o straduta linistita ce pastreaza amprenta anilor ’30. Cladirea ce dateaza din aceeasi perioada, ca mai toate vilele din zona, a fost construita in stil neoromanesc si decorata acum patru ani cu simplitate si naturalete desavarsite.

Atmosfera intima si linistita a saloanelor de la parter imbie la discutii si voie buna pe cei care prefera simplitatea si caldura unui camin, in locul etichetei impuse de alte restaurante. Sobele originale sunt inca in stare de functionare si incalzesc atmosfera in timpul iernii.

Masutele de doua si patru persoane ofera intimitate si senzatia unui camin primitor. Elementele de decor rustice accentueaza aceeasi senzatie. Ornamentele florale de pe mese sunt intotdeauna insotite de lumanari albe, simple, pline de bun gust.

O parte din obiectele de decor folosite sunt originale, descoperite in podul casei, altele sunt achizitionate de la anticariate. De asemenea, sunt auten¬tice consola din lemn, oglinzile, lampile, sobele si semineul, care sunt inca in sta¬re de functionare. Mobilierul este simplu, din lemn vopsit in alb, cu o tenta usor an- tichizata, la care se adauga o consola, cate¬va dulapioare si rafturi. Pentru a da o nota de autenticitate atmosferei, tinuta person¬alului este in stilul anilor ’30-’40.

La parter exista doua saloane mari, in timp ce la etaj au fost amenajate doua separeuri, respectandu-se astfel dimensiunile initiale ale incaperilor. Unul dintre balcoanele inchise este poate spatiul cel mai intim, cu doua-trei.

Pentru ca basilicum in limba italiana inseamna busuioc, regasim acest motiv in toate saloanele restaurantului, dar si in decorarea scarii si a terasei, sub forma unor manunchiuri agatate de pereti.

Accesul la etaj se realizeaza prin scara din lemn; regasim si aici aceleasi aranjamente cu busuioc, dar si diferite certificate originale de la 1890 inramate si agatate pe perete.

Proprietarul restaurantului, domnul Silviu Lesner, a achizitionat cladirea in vara anului 1997, convins de frumusetea sa exterioara si de atmosfera placuta din interior. in timpul amena¬jarilor care nu au durat decat 4 luni, cladirea nu a suferit transformari de structura, ci doar mici modificari ale spatiilor de deservire (bucatarie, bai, spatii de depozitare).

Dorind sa pastreze aceeasi atmosfera calda, linistita si intima a anilor ’30-’40, proprietarul a apelat la serviciile unei artiste specializatE in de- coratiuni interioare, castigatoare a unor premii in Ungaria si cunoscuta datorita expozitiilor sale.

S-a preferat un decor simplu, familiar, cu elemente de decor din reg¬istrul obiectelor casnice vechi (lampi cu gaz, ceainice de alama, rasnite si piulite vechi, fiare de calcat), toate pastrand amprenta timpului.

Farmecul anilor ’30 este prezent in salonul mare de la parter datorita mobilierului simplu din lemn vopsit in alb, dar si elementelor de decor originale. Amenajarea se incadreaza intr-o linie foarte apreciata acum in Europa – localuri publice in care te simti ca acasa, pentru ca decorul este domestic.
Balconasul inchis de la etaj ofera un cadru intim si o priveliste romantica.
Terasa pavata cu dale este acoperita cu o sarpanta din lemn cu elemente vizibile, decorata la randul ei cu vechi obiecte de uz casnic specific taranesti: cosuri din rachita, lampi cu gaz, funii de usturoi, manunchiuri de busuioc si grau.
mese asezate chiar la fereastra. Capacitatea restaurantului este de 60 locuri, la care se adauga inca 50 pe terasa care vara devine neincapatoare.

Restaurantul are un specific culi¬nar italian si international, dar tot aici se pot consuma si preparate traditionale romanesti. Desi printre clientii obisnuiti ai casei se numara politicieni, oameni de afaceri si VIP-uri, oricine se poate simti bine aici pentru ca atmosfera este placuta.

Mobilierul terasei este din fier forjat si incanta prin simplitate si bun gust.
Elementul de atractie al terasei este sarpanta ce o acopera: o imensa structura din lemn, in care fiecare element contribuie la efectul estetic; totul este la vedere: clesti, capriori, contravantuiri si chiar astereala. Nelipsitele manunchiuri de busuioc decoreaza si aromeaza intregul loc.
cuta. intima, familiara si fara eticheta. Pana la ora 16.00, exista reduceri la pro¬dusele din meniu de 20% in timpul sap¬tamanii si de 50% sambata si duminica. Pentru a fi intotdeauna sigur ca gasiti o masa libera, este bine sa faceti mai intai o rezervare telefonica. Plata se poate face si cu carti de credit.

De ce Basilicum? Pentru ca basilicum inseamna in limba italiana busuioc, ingredient folosit in preparatele cu specific italian, planta aromata care are o incarcatura aproape mistica pen¬tru cei pasionati de arta culinara.